Ha az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja

Velünkszületett képesség az, hogy kiolthatjuk saját életünket. Minden évben egy millió ember választja ezt az utat, még az olyan társadalmakban is, ahol az öngyilkosság törvényellenes, vagy tabu.

Sok öngyilkosságot fontolgató ember számára nem látszik másik kiút. A halál jellemzi világukat abban az adott pillanatban és az öngyilkosság mérlegelését nem szabad alábecsülni � valós, bénító, és sürgető érzés.
Nincsenek ellene csodaszerek.

Az is igaz azonban, hogy:

  • Az öngyilkosság gyakran egy átmeneti probléma végleges megoldása.
  • Ha depressziósak vagyunk, a dolgokat általánban egy igen szűk perspektívában látjuk csak, abban az adott pillanatban. Egy hét, vagy egy hónap múlva mindent egészen más fényben láthatunk.
  • A legtöbben, akik valaha a saját életük kioltásán gondolkodtak, most örülnek, hogy élhetnek. Azt mondják, nem igazán akarták az életüket befejezni – csak meg akarták szüntetni a fájdalmat.

A legfontosabb lépés az, hogy valakivel beszéljünk. Akiket öngyilkossági gondolatok foglalkoztatnak, ne egyedül próbálják megoldani a problémájukat. AZONNAL segítséget kell keresniük.

  • Beszéljünk egy családtaggal vagy baráttal. Egyszerűen az, hogy egy családtaggal, vagy baráttal, kollégával beszélhetünk, megkönnyebbülést eredményezhet.
  • Beszéljen a befriender szervezet egy tagjával. Vannak, akik nem tudnak családtaghoz, illetve baráthoz fordulni. Vannak, akik könnyebben nyílnak meg idegeneknek. A brefriender szervezetnek világszerte mindenhol megtalálhatók a központjai, ahol a meghallgatásra kiképzett önkénteseink segíthetnek.
  • Keressen fel orvost. Ha valaki a negatív érzések illetve öngyilkossági gondolatok hosszabb periódusán megy át, lehet, hogy klinikai depressziótól szenved. Ez egy betegség, amit egy kémiai egyensúly kibillenése okoz, és ezt általában kezelni tudja az orvos gyógyszerekkel, illetve terápiával. további információ.

Az idő nagyon fontos tényező a “továbblépésben”, de az is számít, hogy mi történik abban a periódusban.

Ha valakit öngyilkosság gondolata foglalkoztat, azonnal beszélnie kell valakivel az érzéseiről.

Do you want to contact Befrienders Worldwide?

Contact the Befrienders Worldwide member in your own country if there is one.

Find a support centre

If there are no Befrienders Worldwide members in your own country, click on the link below to find further help.

Further Support