Öngyilkosság gondolatát fontolgató barát vagy családtag segítése

Ne szóljon, hanem hallgassa meg őt!

Ha valaki depressziós, vagy öngyilkosság foglalkoztatja, az első reakciónk az, hogy segíteni szeretnénk. Tanácsot adunk, saját tapasztalatainkat mondjuk el, megoldásokat próbálunk keresni.

Sokkal jobban tesszük, ha csöndben maradunk és meghallgatjuk az érintettet. Az öngyilkosságot fontolgató embereknek nem válaszokra, vagy megoldásokra van szükségük. Biztonságos környezetet keresnek, ahol kibeszélhetik félelmeiket és szorongásaikat, ahol egyszerűen saját énjük érvényesülhet.

Hallgatni – igazán meghallgatni – nem könnyű. Vissza kell fognunk a késztetést arra, hogy mondjunk valamit – hogy megjegyzést tegyünk, hogy hozzáfűzzünk valamit, vagy tanácsot adjunk. Nem csak az elmondott tényekre kell figyelnünk, hanem a mögötte húzódó érzésekre is. A dolgokat az érintett perspektívájából kell megértenünk, nem a sajátunkból.

Felsorolunk néhány szempontot, amit szem előtt kell tartanunk, amikor öngyilkosságot fontolgató ismerősnek próbálunk segíteni:

Mire van szüksége az öngyilkosságot fontolgatónak?

  • Valakire, aki meghallgatja. Valakire, aki igazán veszi a fáradságot, hogy meghallgassa őt. Valakire, aki nem itélkezik, nem ad tanácsot vagy nyilvánít véleményt, hanem teljes figyelmét képes neki szentelni.
  • Valakire, akiben megbízhat. Valakire, aki tiszteletben tartja őt és nem próbálja meg átvenni az irányítást. Valakire, aki mindent a legbizalmasabban kezel.
  • Valakire, aki igazán törődik vele. Valakire, aki rendelkezésre áll, aki nyugtatóan hat és nyugodtan beszél. Valakire, aki megnyugtat, elfogad és hisz. Valaki, aki azt mondja “Nekem te fontos vagy”.

Mi az, amit nem akarnak az öngyilkosság gondolatával foglalkozók?

  • Egyedül lenni. Az elutasítás a problémát tízszer olyan elviselhetetlenné teszi. Ha van valaki, akire támaszkodhatunk, az kulcsot adhat a megoldáshoz. Hallgatni.
  • Megleckéztetést. A tanmesék nem segítenek. Sem pedig, ha azt ajánljuk “szedje össze magát”, vagy egy könnyed megnyugtató gondolat, mint “minden rendben lesz”. Ne elemezzünk, hasonlítgassunk, kategorizáljunk, vagy kritizáljunk. Hallgatni.
  • Kihallgatást. Ne váltsunk témát, ne sajnálkozzunk, vagy atyáskodjunk. Nehéz dolog az embernek az érzéseiről beszélni. Akik az öngyilkosság gondolatával foglalkoznak, nem akarják, hogy siettessék, vagy védekezésre kényszerítsék őket. Hallgatni.

Do you want to contact Befrienders Worldwide?

Contact the Befrienders Worldwide member in your own country if there is one.

Find a support centre

If there are no Befrienders Worldwide members in your own country, click on the link below to find further help.

Further Support