Hvis du overvejer selvmord

Vi er født med evnen til at tage vores eget liv. Hvert år træffer en million mennesker den beslutning. Selv i samfund hvor selvmord er ulovligt eller et tabu-emne, tager mennesker alligevel deres eget liv.

For mange mennesker, der overvejer selvmord, kan det virke som den eneste udvej. Døden beskriver hele deres verden i det øjeblik, og selvmordstankernes styrke bør ikke undervurderes – de er reelle og stærke og presserende.
Der findes ingen mirakelkur.

Men det er også sandt at:

  • Selvmord er ofte en varig løsning på et midlertidigt problem.
  • Når vi er deprimerede, ser vi ofte tingene i øjeblikkets smalle perspektiv. En uge eller en måned senere kan situationen se meget anderledes ud.
  • De fleste mennesker, der engang tænkte på at tage deres eget liv, er idag glade for at være i live. De siger, at de ikke ville gøre en ende på livet – de ville bare stoppe smerten.

Det vigtigste er at tale med nogen. Mennesker, der overvejer selvmord, bør ikke prøve at klare situationen alene. De bør søge hjælp NU.

  • Tal med familie eller venner. Bare det at tale med et familiemedlem, en ven eller en kollega kan være en stor lettelse
  • Tal med en rådgiver. Nogle gange er det svært at tale med familie og venner. For nogle er det nemmere at tale med en rådgiver. Der findes centre over hele verden, hvor der er frivillige, som er trænede i at lytte.
  • Tal med en læge. Hvis man går igennem en længere periode med depressioner eller selvmordstanker, kan der være tale om en klinisk depression. Dette er en medicinsk tilstand forårsaget af en kemisk ubalance, og kan normalt behandles af lægen med recept-medicin eller henvisning til terapi.

Tid er en vigtig forudsætning for at kunne “komme videre”, men hvad der sker i den tid har også betydning.

Når man overvejer selvmord, er det vigtigt at tale om ens følelser så hurtigt som muligt.

Do you want to contact Befrienders Worldwide?

Contact the Befrienders Worldwide member in your own country if there is one.

Find a support centre

If there are no Befrienders Worldwide members in your own country, click on the link below to find further help.

Further Support