Jos harkitset itsemurhaa

Meistä jokainen kykenee tekemään itsemurhan. Joka vuosi maailmanlaajuisesti miljoona henkilöä päätyy tuohon ratkaisuun. Jopa yhteiskunnissa, joissa itsemurha on laitonta tai tabu, ihmiset joskus tappavat itsensä.

Monille itsemurhaa harkitseville se tuntuu olevan ainoa ratkaisu. Kuolema sopii heidän sen hetkiseen ajatusmaailmaansa ja heidän itsemurha-aikeensa on siksi otettava todesta – ne ovat aitoja, voimakkaita ja välittömiä. Tähän ongelmaan ei ole olemassa helppoja ratkaisuja.

Mutta on myös totta, että:

  • Itsemurha on joskus lopullinen ratkaisu ongelmaan, joka on vain väliaikainen.
  • Masentuneena meillä on taipumusta nähdä asiat hetkellisesti hyvinkin kapeasta näkökulmasta. Viikkoa tai kuukautta myöhemmin saattaa tilanteemme olla täysin erilainen.
  • Useimmat itsemurhaa aikanaan harkinneet ovat myöhemmin onnellisia siitä, että ovat yhä edelleen elossa. He sanovat, että eivät oikeastaan alun pitäenkään halunneet kuolla, vaan ainoastaan lopettaa sen hetkisen kivun tunteensa.

Kaikkein tärkeintä on päästä puhumaan jonkun kanssa. Itsemurhaa harkitsevien ei tulisi yrittää pärjätä yksin. Heidän tulisi hakea apua VÄLITTÖMÄSTI.

  • Juttele perheen tai ystävien kanssa. Pelkästään perheenjäsenen, ystävän tai kollegan kanssa keskusteleminen voi auttaa masennustilassa olevaa henkilöä huomattavasti.
  • Juttele tukihenkilön kanssa. Jotkut ihmiset eivät pysty keskustelemaan asioistaan perheen tai ystävien kanssa. Joidenkin on helpompaa puhua täysin vieraalle henkilölle. Ympäri maailmaa sijaitsevissa tukihenkilökeskuksissa toimii koulutettuja, vapaaehtoisia kuuntelijoita.
  • Juttele lääkärin kanssa. Henkilö, joka kokee pidempiaikaista masennusta tai itsemurhahaluja, saattaa kärsiä kliinisestä depressiosta. Tämä on kemiallisen tasapainohäiriön aiheuttama lääketieteellinen sairaus, joka yleensä pystytään hoitamaan sopivalla lääkityksellä ja/tai lähetteellä terapiaan lisätietoja.

Ajalla on huomattava osuus vaikeasta elämäntilanteesta selviämisessä, mutta on myös tärkeää, että käytettävissä oleva aika hyödynnetään tehokkaasti.

Itsemurhaa harkitsevan henkilön tulisi päästä puhumaan tuntemuksistaan välittömästi.

Do you want to contact Befrienders Worldwide?

Contact the Befrienders Worldwide member in your own country if there is one.

Find a support centre

If there are no Befrienders Worldwide members in your own country, click on the link below to find further help.

Further Support